İSTANBUL (İGFA) – Kış mevsiminde havaların soğumasıyla bir arada hastalıkların yayılma suratı daha da artıyor. Kapalı ortamlara daha fazla maruz kalmak, iç ve dış ortamlardaki sıcaklık değişimleri üzere nedenler bağışıklık sistemi savunmasını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, bağışıklığı güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için istikrarlı ve mevsimine uygun beslenme biçimi benimsemek epey kıymetli olduğuna dikkaet çeken Uzm. Dyt. Aksoy,sözleerine devam etti.
Bu devirde en çok merak edilen hangi besinin bağışıklık için değerli olduğudur. Öncelikli olarak, bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini açısından güçlü portakal, mandalina, greyfurt, limon üzere narenciyeler, kivi, kuşburnu çayı, renkli biberler ve maydanoz üzere besinleri kış aylarında sofralarınızdan eksik etmemelisiniz. C vitamininin uygun kaynakları olan bu besinler, soğuk algınlığı ve grip üzere hastalıklardan korunmak için yararlıdır.
Bağışıklık savunması için kıymetli olan bir öteki besin bileşimi de antioksidan kaynağı olan renkli zerzevat ve meyvelerdir. Renkli zerzevat ve meyveler, hem bağışıklık sistemini güçlendirir, hem bedenin kışa bağlı olarak düşen güç düzeyini artırır hem de bedenin muhtaçlığı olan vitamin ve mineralleri sağlar. Ayrıyeten yoğurt ve kefir üzere probiyotiklerin de bağışıklık sistemine katkısı büyüktür.
Uzm. Dyt. Aksoy, soğuk havalarda bedenin sıvı istikrarına dikkat çekerek ‘’Kış aylarında hava sıcaklığının düşmesine, terlemenin azalmasına bağlı olarak su tüketimi de çoklukla azalır, lakin bedenin sıvı gereksinimi yılın her devrinde devam eder. Münasebetiyle günde 2-2,5 litre su tüketimi, metabolizmanın düzgün çalışması ve toksinlerin atılması için kıymetlidir. Kışın su içmekte zorlananlar hastalıkları önleyici bitki çaylarını da tercih edebilirler. Tertipli ilaç kullananlar, kronik hastalığı yahut besin alerjisi olanlar bitki çayı seçiminde daha dikkatli olmalıdır.’’ biçiminde uyardı.
Sonbaharla birlikte hareketsizlik ve yüksek kalorili yiyeceklere yönelme, tatlı krizleri üzere davranışlar beraberinde fazla kiloyu da getiriyor. Güç yoğunluğu yüksek, işlenmiş-paketli besinlerden ve çok şekerli yiyeceklerden kaçınmak, bedenin savunma sistemi, kilo denetimi ve genel sıhhat açısından değerlidir. Bu besinler yerine tam tahıllı eserler, ceviz, fındık, badem, avokado üzere sağlıklı yağlar, süt eserleri, zerzevat ve meyveler tercih edilebilir.
Antiinflamatuar özellikleri nedeniyle kış aylarında yiyecek ve içeceklerinize zencefil ve zerdeçal eklemeyi ihmal etmemelisiniz.
Uzm. Dyt. Aksoy, kelamlarına devam ederek beslenme konusunda tekliflerde bulundu. ‘’Kış aylarında sağlıklı bir beslenme planı, bağışıklığı güçlendirmekle kalmayıp birebir vakitte kış depresyonuna yakalanma riskini de azaltır. Mevsimsel sağlıklı besinlerle zenginleştirilmiş bir beslenme planı, hem sağlıklı hem de güç dolu, ruha güzel gelen bir kış geçirmenizi sağlar. Memnunluk hormonu olarak da bilinen serotonin düzeyini artıracak muz, ananas, ceviz, fındık, badem, peynir, yumurta, et, balık üzere besinlere da beslenmenizde yer vermelisiniz. Bu besinlerin tüketilmesi ve olabildiğince güneş ışığından yararlanmak, antrenman yapıyor olmak da zihinsel sıhhate ve ruh haline dayanak olacaktır.’’